Kunstmatige intelligentie

Wat is het?

Laten we beginnen met het begrip algoritmes. Algoritmes zijn stukjes programmeercode. Heel simpel gezegd geef je de computer de opdracht als A gebeurt dan doe je B. Dat merk je al op social media. Als jij zoekt naar filmpjes van katten dan ga je waarschijnlijk meer filmpjes van katten krijgen. En misschien krijg je ook een voorstel of je hondenfilmpjes leuk vindt. Voor je het weet zit je in een huisdierenbubbel.

Vervolgens  is er kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd. Met behulp van algoritmes leert de computer patronen te herkennen en neemt zelfstandig een beslissing. Het leert daarna weer van fouten om er beter van te worden.

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

Algoritmes zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar ze zijn totaal niet transparant. En er kan ongemerkt een vooroordeel in sluipen. Een voorbeeld is dat er meer mannen dan vrouwen op een technische baan solliciteren, waarna het algoritme kan besluiten dat vrouwen ongeschikt zijn.

Sekswerk is sterk gestigmatiseerd, en daarnaast is er een hoog aandeel van migranten, mensen van kleur, mensen met een slechte financiële positie, etc. Dit zijn factoren die de discriminatie in het algoritme nog meer kunnen versterken.

Wat kan jij doen?

Niet zoveel, maar je er bewust van zijn helpt al. Dat je dus met elke klik op een bericht waarvan je de inhoud eigenlijk niet oké vindt tegen het systeem zegt dat je het interessant vindt. Daarom is het beter om een screenshot van een stom Twitterbericht te maken en dat te posten in plaats van het hele bericht te delen.

De Overheid is zich wel bewust van de risico’s rondom algoritmes en ze willen onder andere een algoritmetoezichthouder aan gaan stellen. In EU verband wordt nagedacht over regelgeving rondom algoritmes en AI (kunstmatige intelligentie).

Verder lezen

https://www.amnesty.nl/wordt-vervolgd/mensenrechten-in-tijden-van-robots-en-algoritmes

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/privacyblog-aleid-wolfsen-als-algoritmes-discrimineren