Altijd doen
Of je nou wel of niet open bent over je sekswerk en of je nou wel of geen zin hebt om beveiligingsmaatregelen te nemen, dit zijn de basispunten die íedere internetgebruiker standaard zou moeten volgen.
-
Updates
Installeer beveiligingsupdates meteen, ook al ervaar je het op dat moment als storend. Zo hou je je programma’s (bijv je browser zoals Chrome) en je besturingssysteem (Windows, Apple of Android) up-to-date en veilig. Dit is nog belangrijker dan een virusscanner. Soms zijn (en dat is alleen maar goed) de updates niet meer weg te klikken en móet je ze installeren.
-
Virusscanner en firewall
Zorg voor een up-to-date virusscanner en firewall op je computer én op je smartphone (tenzij Apple, daar is het minder noodzakelijk voor). Vaak zit in een virusscanner al een firewall ingebouwd. Soms wordt de virusscanner en firewall al bij je apparaat geleverd (zoals Windows 8, 10 en 11) of biedt je provider (zoals KPN en Ziggo) een antiviruspakket.
Verder lezen
https://www.vpngids.nl/antivirus/wat-is-antivirus/
https://www.vpngids.nl/antivirus/verschil-antivirus-firewall/
-
Settings
Controleer altijd de instellingen (settings) bij elk programma/app die je installeert. Doorgaans staan de settings veel te ruim en is het goed om ze strenger in te stellen. Vooral bij social media apps is het belangrijk om te controleren wie je berichtjes kunnen zien en wie jou een berichtje kan sturen.
Hoe
Weet je niet precies hoe het moet? Voor alles is een handleiding te vinden online. Tik ‘instellingen’ plus het programma/app plus je apparaat in. Bijvoorbeeld:’ Instellingen Twitter Android’. Of: ‘Settings Instagram Windows10’
-
Vergrendeling
Een vorm van vergrendeling op je smartphone is een absolute must, want het is nu eenmaal een apparaat dat snel verloren of gestolen kan worden, en je hele ‘leven’ zit er tegenwoordig in. Je kunt kiezen uit verschillende vormen van vergrendeling: een pincode, een wachtzin, een patroon, een vingerafdruk of dmv gezichtsherkenning. De vingerafdruk of gezichtsherkenning wordt overigens op het apparaat opgeslagen, niet ergens op een centrale server. De politie mag je wel dwingen je vinger op het toestel te leggen, maar níet om je pincode in te toetsen.
-
Oude apparatuur
Maak je smartphone/laptop/desktop grond schoon voordat je het wegdoet. Gewoon de mappen leegmaken is absoluut onvoldoende. Het beste is om eerst je telefoon te versleutelen en dan terugzetten naar de fabrieksinstellingen.
Hier lees je hoe voor de verschillende soorten smartphones: https://www.consumentenbond.nl/smartphone/smartphone-of-tablet-wissen
-
Wachtwoorden
- Maak voor elke website of app een nieuw, dus uniek, wachtwoord aan. Dus geen wachtwoorden hergebruiken.
- Maak een sterk wachtwoord. Voeg enkele gekke woorden bij elkaar, gebruik ook hoofdletters en voeg leestekens en cijfers toe.
- Bewaar al je wachtwoorden in een passwordmanager, niet in je hoofd of in een boekje.
- Voeg Tweefactorauthentificatie toe waar maar mogelijk is.
- Kijk of je wachtwoorden in het verleden gestolen zijn en je ze moet veranderen (zie punt 9).
-
Passwordmanager
Eenmaal gewend aan een passwordmanager wil je nooit meer zonder. Dit is een veilige digitale kluis voor al je wachtwoorden. Je open de kluis met één wachtzin, en dat is het enige nog wat je moet te onthouden.
Een aantal passwordmanagers zijn: BitWarden, Lastpass ,1Password of Dashlane.
https://www.fixjeprivacy.nl/tip/gebruik-een-wachtwoordmanager/
https://www.vpngids.nl/wachtwoordmanagers/beste-wachtwoordmanager/
Hoe
Kies een (goede, en soms is betalen beter dan gratis) passwordmanager en volg vanaf daar de handleiding. In het begin kost het even wat meer tijd maar die ga je vanzelf inhalen als je wachtwoordkluis is gevuld.
-
Tweefactorauthentificatie
Tweefactorauthentificatie (afgekort 2FA) of tweestapsverificatie vergroot heel erg je online veiligheid. Je legt een tweede beschermingslaag over je gegevens. Denk vooral aan je social media accounts en je email accounts. Een wachtwoord kan worden gekraakt (er worden hele woordenboeken op losgelaten). En een emailadres is vaak overal bekend en wordt ook gebruikt om een wachtwoord mee te resetten. Een tweefactorauthentificatie stuurt nog een code naar je mobiel (die waarschijnlijk een hacker niet bij de hand heeft). Het werkt via een sms’je met een code er in of met een authentificatie app (zoals de Google Authenticator).
Hoe
Je zet de 2FA aan in het account dat je beter wil beschermen. Dus je Facebook, je Gmail, etc. en dan ga je naar de beveiligingsinstellingen binnen dat programma. Soms is het even zoeken. Als je er niet uitkomt kun je ook altijd in Google invoeren de woorden ‘hoe’ en ‘2FA’ plus de naam van het programma of de app, zoals Outlook of Twitter. Dan komen er vanzelf handleidingen naar boven die je kunt volgen. Of zoek het programma of de app op in deze lijst: https://2fa.directory/nl/
Verder lezen
https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/wat-is-twee-staps-verificatie/
https://www.fixjeprivacy.nl/tip/bescherm-jezelf-beter-met-twee-factor-authenticatie/
-
Gestolen wachtwoorden
Kijk eens op deze website: https://haveibeenpwned.com/ of je wachtwoorden zijn buit gemaakt. Die kans is erg groot omdat er al 11 miljard buitgemaakte acccounts bekend zijn. Dit betekent overigens niet dat je computer gehackt is. Het beste kun je dan je wachtwoord veranderen als blijkt dat je bij die 12 miljard hoort.
-
Wifi
Gebruik maken van de openbare wifi (in een restaurant, de trein, een hotel, etc) is onveilig, want het is vrij eenvoudig voor iemand die dat wil om mee te kijken met wat je doet of je gegevens te onderscheppen. Tegenwoordig zijn de databundels wel ruim, dus gebruik liever de data (dat is 4G) buitenshuis. Als je je laptop meeneemt zou je op je telefoon een ‘mobiele hotspot’ kunnen maken zodat je laptop geen wifi nodig heeft.
Geef ook de router van je eigen wifi een (beter) wachtwoord. Kijk op de website van je provider (zoals Ziggo of KPN hoe je dat doet).
-
VPN
VPN staat voor Virtual Private Network. Het leidt je internetverkeer om en versleutelt het. Daardoor kun je veiliger en anoniemer het internet op, je laat veel minder sporen achter (zoals je IP adres). Als je op openbare wifi zit kun je een VPN aanzetten en dan toch veilig de openbare wifi gebruiken. In moeilijke landen is met een VPN de censuur te omzeilen (al zijn er dus ook landen die daarom gewoon VPN gebruik hebben verboden). Ook wordt een VPN gebruikt om in een ander land naar bepaalde tv zenders te kijken of te kunnen Netflixen.
Er zijn gratis en betaalde VPN’s en het loont beslist om er wat voor te betalen, ze maken tenslotte niet voor niks goede VPN technologie (en gooi de factuur gewoon in je boekhouding). Bekende VPN’s zijn Express, Nord, Goose of Surfshark.
Verder lezen
https://www.vpngids.nl/vpn-info/
https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/