Gebruiksvoorwaarden (ToS)

Wat is het

ToS staat voor Terms of Services, en dat zijn gebruiksvoorwaarden. Je weet wel, dat kleine vinkje dat je zo achteloos zet als je een service gaat gebruiken op een online platform. Lees het volgende keer eens voor de grap door of er iets in staat dat je wenkbrauwen omhoog doet gaan als sekswerker. Die zin staat bijna altijd helemaal onderaan dus je kunt heel snel al die pagina’s doorscrollen.

Voorbeeldwoorden uit zo’n tekst: “obscene, defamatory, libelous, slanderous, profane, indecent, discriminating, threatening, abusive, harmful, lewd, vulgar, or unlawful”

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker

De woorden in een ToS zijn nogal vaag, misschien valt jouw werkje al gauw onder ‘obsceen’ of ‘vulgair’. Maar als je opeens wordt uitgesloten van een service kom je het zelden tot nooit te weten. Opeens heb je geen toegang meer, ben je wat kwijt of werkt iets niet meer. Als je klaagt krijg je ook bijna nooit een fatsoenlijk antwoord wat je hebt misdaan. Er zit ook geen mens achter die zoiets beslist, het zijn de woorden waar het systeem op aan slaat.

Helaas werden de recent geopende accounts van de Adviseur Digitaal ook geblokkeerd op Instagram en Facebook. Niks ‘vulgairs’ of obsceens’ te bekennen, maar alleen al het woord sekswerk is genoeg voor een blokkade. Het is enorm schadelijk voor de community dat gewoon informatie verstrekken ook onmogelijk wordt gemaakt.

 

Wat kan jij doen
  • Let op de woorden die je gebruikt, misschien kun je woorden vermijden (zoals seks of sekswerk) of een paar letters veranderen, bijv “segs worg” of “s3ks”. Al kan het gebeuren dat het systeem daar ook weer van gaat leren.
  • Denk je dat je bent uitgesloten van services? Ga toch in protest bij het betreffende platform.
  • Meld het bij de Adviseur, dan kan die het beter in kaart brengen en betere adviezen geven. Het is nu eenmaal zo dat dit soort zaken regelmatig wijzigen. Stuur een screenshot van de blokkade naar de Adviseur, die verzamelt ze en kaart dit aan bij instanties.
Verder lezen

Dit is de “Incomplete List of Legal Discrimination against Sex Workers” (we willen deze lijst ook aanvullen voor Nederlandse situaties, maar veel gebruiksvoorwaarden in dit document betreffen platforms die gehost worden op USA grondgebied, dus die staan er al in).

https://docs.google.com/document/d/1Y1tUMddf07cQqBVc1hTSV22zKoAXTy6lVG6QIDClm48/edit#