Overheid en (falende) ICT
Wat is het?
In het Wetsvoorstel WRS valt te lezen dat als sekswerkers onvoldoende vertrouwen hebben in de beveiliging van het systeem ze juist de illegaliteit in gaan. Precies dit! De Overheid en ICT, dat verdient wantrouwen.
De Overheid denkt alles op te lossen met digitale projecten. Surveillance als middel voor elk probleem. Soms om even snel politiek te kunnen scoren. De samenleving blijft achter met de rommel, want zulke projecten kosten veel meer moeite (en geld) dan men denkt. En lost veel minder op dan men optimistisch hoopt.
Huib Modderkolk: “De Overheid loopt hopeloos achter in kennis. Als er één les te trekken valt is dat in ELK systeem binnen is te dringen.”
Rop Gongrijp: “Het internet is een fundamenteel onveilige plaats. De overheid zou daarom eens moeten ophouden privacygevoelige gegevens in databases te stoppen.”
Soorten incidenten:
• Falende ICT projecten (waar vele miljoenen worden verspild zonder resultaat)
• Een datalek (als blunder)
• Een datalek (bewust veroorzaakt door een derde partij)
• Een hack
Daarnaast speelt er binnen de ICT ook nog zoiets als ‘function creep’. Dit zijn data die ten onrechte voor andere/ uitgebreidere doelen wordt gebruikt. Een wet wordt daarmee een stukje opgerekt waardoor de privacy meer onder druk komt te staan. Het is eerder een gewoonte dan een uitzondering. Iemand denkt dan ‘hé wat handig, dat kunnen we ergens anders ook voor gebruiken’. Een voorbeeld zijn camera’s waarmee de milieuzones mee werden gehandhaafd maar waarmee de politie ook onterecht kon meekijken.
Wat kan het betekenen voor een sekswerker?
Jouw gegevens kunnen onderdeel worden van een datalek of een hack. Welke gegevens en hoe groot de schade dan is (als dat te maken heeft met het sekswerk) is moeilijk te voorspellen.
Wat kan jij doen?
In je eentje niet zoveel… maar als je toch iets wil doen is lid worden van Bits of Freedom een goede stap.
Verder lezen
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5026421/ict-project-it-development-overheid-defensie-probleem
https://www.bitsoffreedom.nl/2012/01/05/de-effecten-van-function-creep-op-jouw-privacy/