Escrow

Wat is het

Escrow is een geblokkeerde bankrekening om tijdelijke bedragen veilig te stellen. Deze rekening wordt aangehouden bij een neutrale en financieel betrouwbare derde. Die derde betaalt het geld op de geblokkeerde rekening alleen uit bij een akkoord tussen koper en verkoper, in dit geval tussen een klant en een sekswerker. De sekswerker weet dan al dat het geld er al staat en de klant weet dat het wordt uitbetaald na de dienstverlening. In feite is dit wat Markplaats ‘gelijk oversteken’ noemt. In Nederland noemt men escrow een ‘derdengeldregeling’.

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker

Een sekswerker vertelt: “Ik wist tot voor kort niet eens wat het woord betekende, maar ik las een artikel over het Darkweb, en zag een screenshot van een pagina, en ik zag daar een vakje ‘escrow – ja of nee’. Ik dacht wat is dat. Het blijkt om een derdengeldrekening te gaan om je geld te parkeren, zodat beide partijen zeker kunnen zijn van levering dan wel betaling. Ik dacht nou, als ze in die wereld van het Darkweb waar ongetwijfeld veel wantrouwen heerst en tegelijkertijd veel behoefte is aan anonimiteit, zoiets kunnen opzetten, dan moet dat toch ook binnen onze branche kunnen?

Het zou de mogelijkheid scheppen om (een deel van) een bedrag vooruit te vragen om fakers er uit te vissen voor de zelfstandig werkende sekswerkers. Daarnaast geeft het ook klanten een voordeel omdat ook zij soms risico lopen besodemieterd te worden. Ik denk dat de seksbranche escrow kan gebruiken.”

 

Wat kan jij doen

Momenteel bestaat het dus niet in de seksbranche. Hoe er zoiets als escrow moet worden opgezet is onbekend, het moet wel een tussenpartij zijn waar we branchebreed vertrouwen in kunnen hebben.

Er zijn onlangs scherpere maatregelingen gekomen rondom een derdengeldregeling. Een derdengeldrekening is alleen nog maar voorbehouden aan speciale beroepen zoals advocaten, notarissen en deurwaarders. Mocht je zo’n rekening willen openen bij een bank dan moet je vermijden het woord ‘derdengeld’ te gebruiken.

 

Verder lezen

https://www.stichtingderdengelden.nl/oprichten/