Foto’s
  • Soms slaan foto’s de locatie waar de foto is genomen bij de foto op. Dit  worden EXIF-gegevens genoemd. En dan zou een ander die info weer kunnen achterhalen. Om dit te vermijden is de beste tip om een screenshot te nemen van een foto die je wil gebruiken (bijv op een advertentiewebsite) en dan die screenshot verder te gebruiken. Gelukkig verwijderen steeds meer social media de EXIF data wel, maar ‘better safe than sorry’ met zoiets belangrijks als je locatie.
  • Je kunt een watermerk over de screenshot van je foto zetten om proberen te verhinderen dat je foto’s ongewenst op andere plekken worden gebruikt (sommige onbetrouwbare advertentieplatforms schamen zich nergens voor). Hoe? Type watermerk + hoe + je apparaat in (dus bijv: watermerk hoe android).
  • Gebruik Reverse image search: vermoed je dat een Social Media account (of een foto bij een Whatsapp account van een klant) nep is, dan kun je dat vaak achterhalen door de foto bij Google Afbeeldingen te uploaden. Dan doe je een zogeheten ‘reverse image search’, waarbij de zoekmachine kijkt of het plaatje ook op andere webpagina’s gebruikt is. Zo kun je bijvoorbeeld zien of dezelfde foto bijvoorbeeld eerder op het Instagram-account van heel iemand anders is gedeeld. (Momenteel staat in Google Search de gezichtsherkenning weer uit).
  • Vraag je af of je met een herkenbaar gezicht op de site wil staan. Tegenwoordig is er krachtige gezichtsherkenningssoftware beschikbaar. Daarmee kan er met een foto van je gezicht ook andere foto’s naar boven worden gehaald waar je echte naam aan gekoppeld zou kunnen worden. Je zou je gezicht ook kunnen ‘blurren’ (vaag maken). Daar zijn eenvoudige apps voor (zoek op ‘blurring’ in de Play store of de App store).
  • Heb je jouw foto’s ergens aangetroffen waar je ze niet wil hebben? Gebruik op die website de abuse of contact knop en vraag om verwijdering.
  • Geraffineerde oplichters gebruiken foto’s die door een computeralgoritme zijn gegenereerd. Dat zijn afbeeldingen van niet-echte mensen, die dus nooit eerder online stonden en dus ook niet zijn te verifiëren via Google Afbeeldingen.

Meer lezen

https://www.webwijzer.nl/foto/exif-data.html