EU Digital Services Act (DSA)

Wat is het

De Digital Services Act (DSA) is de Verordening Digitale Diensten. Het Europese Parlement wil de macht breken van ‘Big Tech’, de grote bedrijven zoals Facebook, Google, Apple en Amazon. Dat is goed nieuws voor internetgebruikers binnen de EU. Basisregel zal worden dat  alles wat offline is verboden, ook online moet worden verboden.

Wat kan het betekenen voor een sekswerker

Hoewel de DSA goed nieuws is voor iedereen, is er een amendement binnen gerommeld dat juist slecht nieuws is voor (online werkende) sekswerkers. Opnieuw worden we tot uitzondering gemaakt. De content die sekswerkers maken (gezien als pornografisch van aard) kan dan alleen maar worden geupload nadat je bent geregistreerd met een emailadres (dat is niet ongebruikelijk) maar óók met je telefoonnummer. En dat kan juist weer een risico opleveren als de database met die telefoonnummers gelekt of gehackt wordt. Hoe dit allemaal gaat uitpakken is nu nog niet bekend.

Update (23-04-2022) : goed nieuws! Tegen de verwachting in is het amendement niet aangenomen!

 

Wat kan jij doen

Op dit moment even niets, in het verleden vroeg ESWA om emails te sturen om te protesteren tegen het amendement.  “Dit is een belangrijke overwinning en een bewijs dat sekswerkers in staat zijn de beleid te beïnvloeden.” schrijft ESWA.

Verder lezen

https://www.eswalliance.org/letter_of_concern_regarding_digital_services_act_dsa_amendment_on_mandatory_phone_registration_for_content_creators

https://edri.org/our-work/protecting-digital-rights-and-freedoms-in-the-legislation-to-effectively-tackle-child-abuse/

Digital Services Act: Civil Liberties Committee pushes for digital privacy and free speech | European Pirate Party (european-pirateparty.eu)