Datalekken

Wat is het?

We spreken van een datalek als persoonsgegevens in handen vallen van iemand die de gegevens niet mag hebben.

In 2018 zijn er 20.881 datalekken gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In 2019 werden dat er 26.956. In 2020 werden 23.976 datalekken gemeld.

  • Als blunder. Het meest voorkomende type datalek is het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan een verkeerde ontvanger. Het kwijtraken (in de trein laten liggen) of de diefstal van een laptop of usb-stick is daarna het meest voorkomende type datalek. De meeste datalekken dus zijn het gevolg van menselijk falen.
  • Met opzet. Datalekken kunnen ook bewust worden veroorzaakt door een derde partij. Soms voor de lol, maar vaak om er geld aan te verdienen.
Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

Jouw gegevens kunnen onderdeel worden van een datalek. Welke gegevens en hoe groot de schade dan is als dat te maken heeft met het sekswerk is moeilijk te voorspellen.

Maar weet je dat als jij je (werk) telefoon of je laptop verliest met daarop gegevens van je klanten je misschien zélf een datalek kan veroorzaken? Eigenlijk zou je dat ook als datalek moeten aangeven bij de AP als je als zzp’er werkt. Maar in de praktijk zal dat niet gauw gebeuren. Het is wel zo netjes om je omgeving op de hoogte te stellen.

Wat kan jij doen?

Als je denkt dat jouw gegevens in een datalek zitten kun je aangifte doen bij de AP, maar doorgaans is die melding al gedaan bij grootschalige datalekken.

Je kunt vooral je best doen om zelf geen datalek(je) te veroorzaken. Soms gaat het al mis als je een email CC verstuurt naar iedereen in plaats van met een BCC. Maar bescherm vooral je apparaten goed, zodat bij diefstal of  verlies de gegevens van jou, je collega’s en je klanten niet op straat komen te liggen.

Verder lezen

Er zijn websites waar datalekken worden bijgehouden (en uiteraard komt de AP ook met jaarverslagen).

www.datalekt.nl

https://www.aboutprivacy.nl/overzicht-van-bekende-datalekken/

https://www.cybercrimeinfo.nl/van-a-tot-z/datalek-gegevensdiefstal/weekoverzicht-datalek-gegevensdiefstal

https://www.vpngids.nl/nieuws/de-10-grootste-datalekken-van-2021/

https://www.vpngids.nl/nieuws/datalek-bij-coa-identiteit-van-150-asielzoekers-te-achterhalen/