Fosta-Sesta

Wat is het

In de USA in 2018 een nieuwe wet ondertekend die online mensenhandel zou moeten tegengaan, maar die een tegengesteld effect heeft op sekswerkers en het werk minder veilig heeft gemaakt.

 • FOSTA = Fight Online Sex Trafficking Act
 • SESTA = Stop Enabling Sex Traffickers Act
 • Daarna is nog in 2019 de End Banking for Human Traffickers Act erdoorheen gekomen die de toegang tot bankieren voor sekswerkers (nog) moeilijker maakt.

De wetten zijn (bewust) nogal vaag geformuleerd, maar het komt er op neer dat er op geen enkele server op Amerikaans grondgebied seksuele content mag voorkomen. “A federal crime to operate an internet service that promotes or facillitates prostitution”.  Posten of delen van materiaal met seksuele inhoud is verboden, het maakt niet uit of degene die de content plaatst of deelt een Amerikaanse burger is of uit een andere land komt. Nieuw is dat de server waar het materiaal gevonden wordt strafbaar is, en niet, zoals gebruikelijk, degene die het plaatst. Sekswerk is het enige waar die omkering voor is gebruikt. Het maakt niet uit of het om onvrijwillige of vrijwillige betaalde seksuele dienstverlening gaat. Grote platformen (denk aan social media en advertentieplatforms in de USA) hebben hun gebruiksvoorwaarden aangepast, vaak staat er dan dat er geen aanstootgevende taal (lekker vaag dus)  mag worden gebruikt.

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker

In de USA verloren sekswerkers hun advertentieplatforms zoals Backpages en Craigslist (zeg maar Marktplaats en Kinky), ze kunnen moeilijker hun klanten screenen en elkaar waarschuwen. Het maakt het weer bijna onmogelijk om zelfstandig te werken en velen moesten weer de straat op en hadden weer een pooier. Er zijn aantoonbaar doden gevallen als direct gevolg van Fosta-Sesta.

Veel platforms (met name de social media), die allemaal gehost zijn op VS grondgebied weren sindsdien sekswerkers. Helaas hebben ook sekswerkers op Nederlands grondgebied hier last van. Ze worden geblokkeerd of ‘geshadowbanned’, zonder enige uitleg door social media platforms. We vermoeden dat deze wetten zelfs de reden zijn waarom creditcard maatschappijen, zoals Visa, sekswerkers blokkeren. Het hele gedoe rond OnlyFans was ook een gevolg van deze wetten.

Al hebben Nederlandse sekswerkers er minder directe gevolgen van, toch zijn er ook gevallen bekend waar een ‘Fosta-Sesta geurtje’ aan zit. Bijna alles wat je op internet gebruikt zit in de USA en dus gebruik je ook hun producten (Gmail, Word, Dropbox, WeTransfer, GoFundMe, de lijst is eindeloos). Je kan opeens je werk verliezen of voor een service geweigerd worden. Doorgaans zonder opgaaf van reden.

De inhoud van jouw gegevens kunnen ervoor zorgen dat een platform aansprakelijk wordt gesteld (in de USA), en dat willen ze niet, daarom weren ze sekswerk content. Dat is de basisregel.

 

Wat kan jij doen
 • Maak een inventarisatie van welke programma’s en services je op internet gebruikt voor het sekswerk, en zoek uit in welk land de server is gevestigd.
 • Zorg altijd voor een offline back-up van je documenten en gegevens rondom sekswerk op een aparte harde schijf, of kies een veilige cloud-oplossing (een cloud die dus niet op US grondgebied is gevestigd).
 • Het beste is overstappen naar veiligere programma’s, maar dat kan een grote stap zijn. Neem als tussenstap het openen van nieuwe accounts van veiligere programma’s. Ga nog niet meteen helemaal over, maar gebruik ze in eerste instantie naast elkaar en meld andere gebruikers dat je gaat overstappen. Als dan opeens het eerste programma ophoudt met de service aan sekswerkers dan heb je meteen al de nieuwe optie bij de hand.
 • Let op wat je als woorden gebruikt, misschien kun je een paar letters veranderen, bijv “segs worg” of “s3ks”.
 • Probeer je services te spreiden, niet op één platform adverteren, niet op één plek je geld hebben, niet slechts één webcamplatform werken. Spreiden!
 • Ben je zelf tegen iets raars aangelopen waarvan je denkt dat het een ‘Fosta-Sesta’ geurtje heeft? Meldt het aan de Adviseur.

Misschien gebruik je nu:

 • Emailprogramma’s (zoals Gmail, Hotmail, Outlook)
 • Chatprogramma’s (zoals Whatsapp, Messenger)
 • Social media (zoals Facebook, Instagram, Twitter)
 • Cloud opslag (zoals Dropbox, GoogleDrive)
 • Ontwerpsoftware voor internet (zoals WordPress, Webly, Wix, JimDo)
 • Hosting voor je websitebedrijf
 • Een browser zoals GoogleChrome of MicrosoftEdge

 

En kan je beter overstappen naar:

 

Verder lezen

https://stopsesta.org/

https://www.oneworld.nl/lezen/seks-gender/sekswerkers-niet-langer-online-welkom/