Risico-inschatting

Waarom zou je willen nadenken over een risico inschatting? Omdat je aan de hand daarvan kan bepalen hoeveel maatregelen je wil gaan nemen om je te beschermen.

Onthoud dat internetveiligheid een doorlopend proces is. Het draait veel meer om bewustwording dan om technische kennis.

In welke mate wil je je beschermen

Er is een afnemend draagvlak voor sekswerk, het stigma is groter geworden. Dit komt voornamelijk door de verwarring met mensenhandel. Tegelijkertijd is er meer transparantie in de digitale samenleving en ben je sneller vindbaar, als persoon en als sekswerker.

Er zijn sekswerkers die graag het stigma willen bevechten door er helemaal open over te zijn, hun echte naam gebruiken en in de media komen. Dapper! En het biedt een zekere bescherming, je bent niet meer te ‘outen’ of te chanteren. Verder er zijn sekswerkers die selecteren naar wie toe ze open zijn over hun sekswerk en tenslotte zijn er ook sekswerkers die een heel strikt dubbelleven leiden. Alles heeft zijn voor- en nadelen.

Waartegen wil je je beschermen

Het kan een hele individuele mix van factoren zijn waar je je tegen wil beschermen. Je kunt denken aan de Overheid, die alles van je wil weten en rammelende ICT heeft. Of aan de grootmachten met een enorme datahonger, zoals Google en Facebook. Maar waarschijnlijker wil je je werk verborgen houden voor bepaalde familie, vrienden/kennissen of buren. Of ben je oppassend met klanten die mogelijk heel vervelend kunnen worden. Of heb je een vervelende ex die je zou kunnen gaan stalken. Of nog vervelender, dat je niet weet uit welke hoek een stalker komt.

Wat zijn de consequenties als het mis gaat

Voor sekswerkers kúnnen de consequenties heel erg ingrijpend zijn. Je kunt familie of vrienden verliezen. Je kunt je werk of carrièremogelijkheden kwijtraken, of je woning verliezen, of de voogdij over je kind kwijtraken. Ook kunnen sekswerkers emotionele gevolgen ervaren.

Hoe groot is die kans dat het mis gaat

Het is moeilijk om in te schatten hoe groot die kans is. Een klein risico kan immers grote gevolgen hebben. Van een grote kans hoef je helemaal geen last te hebben.

Hoeveel moeite wil je doen om risico’s te verminderen

Zonder moeite zal het niet lukken. Het vergt discipline. Het levert soms minder gebruiksgemak op.

Wees weerbaar!

Digitale weerbaarheid is net als lessen nemen in fysieke weerbaarheid of je beschermen tegen soa’s met condooms en regelmatige soa-testen. Misschien heb je er niet altijd zin in, maar ‘better safe than sorry’. Preventie is alles.

Je kunt nooit meer helemaal onzichtbaar zijn, die tijd is over, want je laat áltijd digitale sporen achter. Je kunt het ze wel veel moeilijker maken!

digitale weerbaarheid