KvK

Wat is het?

De KvK is de Kamer van Koophandel,  het handelsregister. Hier staan alle ondernemingen in geregistreerd. De zzp’ende sekswerker heeft een KvK nummer nodig om bijv. een raam te huren of om een zakelijke bankrekening te openen.

In gesprekken met de KvK en een sekswerkorganisatie werd aangegeven dat openbaarheid van het Handelsregister een belangrijk goed is, en dat ze de uitvoerder zijn van de Handelsregisterwet zijn, en “als het anders moet dan is de wetgever aan zet”. Ook werd er in de media gezegd door de KvK “zo doen we het al 100 jaar”. Maar 100 jaar geleden waren er nog niet zoveel ZZP’ers en was er al helemáál geen internet, waardoor nu al die (privé) gegevens op straat liggen. Dus inderdaad: de wetgever is aan zet!

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

Zelfstandig werkende sekswerkers hebben weinig keus, ze móeten bij de KvK geregistreerd worden. Onder SBI-code (= de bedrijfscode van de activiteit die je uitvoert)  6909 – Overige dienstverlening, dat is waar ook onze ‘persoonlijke dienstverlening’ onder valt. Gezellig tussen de hondenuitlaters en de astrologen.

Het geregistreerd staan is op zich nog geen probleem, maar dat wordt het wel zodra je er achter komt dat je je adres niet kán afschermen. En wij willen net als bijvoorbeeld journalisten en politici iets meer bescherming van onze gegevens hebben bij de KvK.

Vaak zeggen mensen dat het wél kan, je adres afschermen, maar het kan het toch niet in de praktijk. Dat is omdat bij zzp’ers je zakelijke adres ook bijna altijd je je privéadres is. Zelfs al dien je een verzoek in  voor afscherming omdat je geweld hebt ervaren dan nog lukt het soms niet. De échte oplossing is een wijziging van het Handelsregister, tot dan is een ander adres zoeken als zakelijk adres de enige andere optie.

Er wordt wel aan een oplossing gewerkt omdat steeds meer journalisten, politici, etc zélf last hebben gekregen van een KvK registratie.

 

Wat kan jij doen?
  • Je moet dus eigenlijk voor SBI-code 9609 kiezen. Maar mogelijk doe je nog ander werk als zelfstandige, en dan kun je beter kiezen om de SBI-code van die andere activiteit te nemen, en is sekswerk je bijbaan.
  • Kies zorgvuldig een bedrijfsnaam die niet een privédetail van je kan weggeven. Want als je de naam zou willen wijzigen dan blijft de oude naam toch nog zichtbaar in de historie.
  • Probeer een adres te zoeken dat je als zakelijk adres kan gebruiken. Misschien bij je boekhouder, een bevriende kennis of via een virtueel kantoor. Op deze manier is je privéadres wél onzichtbaar. Dat is ook fijner als je Tikkies of andere overboekingen op je zakelijke rekening ontvangt. Want zonder deze extra beschermlaag is het een koud kunstje om via de overboeking je bedrijfsnaam en daarmee je privéadres bij de KvK te vinden.
  • Heb je problemen gehad met de KvK en is dit niet goed opgelost? Laat het weten aan de klachtenbalie voor sekswerkers.
  • Lees deze pagina van de KvK door of je in aanmerking komt (bij een waarschijnlijke of een concrete dreiging van geweld):  Afschermen van je bezoekadres. Wat is mogelijk? (kvk.nl)

 

Verder lezen

https://www.kvk.nl/overzicht-standaard-bedrijfsindeling/

https://www.powned.tv/programmas/de-hofbar/waarom-zijn-priv%C3%A9gegevens-nog-steeds-te-vinden-bij-de-kvk-en-in-het-kadaster