Surveillance

Wat is het?

Surveillance is het inzetten van middelen en technieken door overheden voor toezicht en bewaking op hun burgers. Uiteraard speelt internettechniek en bewakingscamera’s hier een grote rol in (sinds computers er krachtig genoeg voor geworden zijn). In een democratie wil de overheid vooral terrorisme en misdrijven bestrijden. In minder democratische landen wordt het ook vaak gebruikt om minderheden te onderdrukken.

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

Het wordt natuurlijk pas eng als de gegevens van een gemarginaliseerde en gestigmatiseerde groep, zoals sekswerk is, al in een database zit en het land steeds minder democratisch wordt.

Wat kan jij doen?

Op zich niet zoveel, maar een klein stemadvies is om niet op een partij stemmen die van de ‘Law and order’ is, want die willen altijd meer surveillance.

En natuurlijk kun je lid worden van Bits of Freedom, je aansluiten bij een sekswerkorganisatie, en je eigen digitale weerbaarheid op peil brengen.

Verder lezen/kijken

https://www.amnesty.nl/encyclopedie/surveillance-en-mensenrechten

https://www.npostart.nl/hunted/AT_2056755 Alle afleveringen van het tv programma Hunted zijn nog terug te kijken. Deze spelshow is een prachtig overheidsspotje van wat er allemaal mogelijk is aan opsporing.