Gezichtsherkenning

 

Wat is het?

Gezichtsherkenning, ook wel facial recognition, is een manier om de identiteit van iemand te controleren aan de hand van het gezicht. Een camera detecteert een gezicht. Daarna meet het allerlei punten in het gezicht, dit heet een biometrische scan. Denk aan de afstand tussen de ogen, afstand van voorhoofd tot kin, vorm van de kaaklijn, de omtrek van lippen en oren. Deze gegevens worden in een code omgezet. Deze code wordt met andere code in een database vergeleken om te kijken of er een match is. Dat gaat niet altijd foutloos.

Van alle moderne technieken is gezichtsherkenning de meest ingrijpende technologie. Je loopt als het ware met een streepjescode op je gezicht. Je kunt niet meer anoniem door de stad lopen.

Biometrische gegevens zijn een bijzonder persoonsgegeven in de AVG die alleen met toestemming mogen worden gebruikt. De EU werkt aan regelgeving rondom gezichtsherkenning in de publieke ruimte. Maar ondertussen zitten er al honderden miljoenen gezichten in databases. Daar is helemaal geen transparantie over. Vaak zijn het foto’s die van internet zijn afgehaald. Zonder jouw toestemming. De beruchtste database is die van het bedrijf ClearView, daar zitten over de 10 miljard (!) foto’s van gezichten in. Foto’s die van social media en websites zijn geplukt. Ga er maar vanuit dat die van jou er ook bij zit.

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

Sekswerkers worden gedwongen om een foto van hun gezicht te uploaden naar bepaalde advertentieplatforms. In de wetenschap dat het OM beslag kan leggen op deze database. Mogelijk bevinden zich ook sekswerkers in de politiedatabase Catch. Gezichtsherkenning is een extreem ingrijpende technologie, en voor sekswerkers en andere gestigmatiseerde en gemarginaliseerde groepen geldt dit nog sterker.

Misschien heb je nog wel vertrouwen in de overheid, maar helaas kan gezichtsherkenning ook bijdragen aan stalking van sekswerkers, omdat via gezichtsherkenning sneller de identiteit bekend kan worden. Gezichtsherkenning zou wel de allergrootste bedreiging van onze (sekswerkers) privacy kunnen zijn.

Op dit moment staat de gezichtsherkenning uit als je in Google op een plaatje zoekt van een persoon.

Wat kan jij doen?

Vraag je af of je met een herkenbaar gezicht op de site wil staan. Je zou je gezicht ook kunnen blurren. Neem dan daarna een screenshot van de foto (om ont-blurren te voorkomen). In de App store of de Play store kun je eenvoudige apps vinden om te blurren.

Vraag je af op welke platforms je wil adverteren. Vooral of je akkoord wil gaan met het online identificatieproces waarbij je een foto van je gezicht moet opsturen. Er zijn ook websites die goed kunnen screenen zónder je gezicht te gebruiken.

Verder lezen

https://www.bitsoffreedom.nl/dossiers/gezichtsherkenning/

https://www.bitsoffreedom.nl/2021/06/03/help-ons-clearview-ai-ook-in-nederland-aan-te-pakken/

https://www.bitsoffreedom.nl/2019/11/29/amazons-rekognition-toont-zijn-ware-gezicht/

https://netzpolitik.org/ 2020/pimeyes-face-search-company-is-abolishing-our-anonymity/