Doxing

Wat is het?

Doxing (ook wel geschreven als doxxing) is het achterhalen van informatie. Het woord verwijst naar ‘dropping dox’ waarbij dox staat voor documenten.

Er wordt online gezocht naar informatie (niet alleen in documenten maar op het hele internet), zoals een adres, een telefoonnummer, een emailadres, en andere persoonlijke informatie. Met het doel om dit zonder toestemming online te publiceren. Puur om de ander te intimideren. Je voelt waarschijnlijk aan dat doxing, outing en stalking veel overeenkomsten hebben.

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

Net als stalking en outing kan doxing een grote emotionele impact hebben. Daarnaast kan het een sekswerker ook echt schade toebrengen.

 

Wat kan jij doen?

Volg voor tips hoe te handelen de pagina Stalking of Outing.

Op 1 januari 2024 de nieuwe wet tegen doxing ingegaan. Je kunt nu dus aangifte doen als je persoonsgegevens (online) worden gedeeld en gebruikt voor intimiderende doeleinden. Voorheen was doxing al strafbaar zodra het leidde tot stalking, bedreiging of chantage. De politie kan nu sneller ingrijpen en hoeft niet meer te wachten tot er ook sprake is van bijvoorbeeld bedreiging.

Verder lezen

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-justitie-en-veiligheid/het-verhaal-van-j-en-v/2024/nieuwe-wet-tegen-doxing-je-staat-er-niet-alleen-voor