Slimme deurbel

  • Een slimme deurbel heeft een camera die aan gaat zodra je bij een klant aanbelt. De camera kan ook al aan gaan zodra er beweging wordt waargenomen, dus als je aan komt lopen. Er wordt een haarscherp beeld gemaakt van wie er voor de deur staat, ook als het donker is. De beelden worden doorgestuurd naar de smartphone. Er kan een screenshot bewaard worden op de mobiel.
  • Zo’n deurbel kan de bewoner meer veiligheid geven, maar kent wel privacybezwaren. Eigenlijk mag je niet zomaar gefilmd worden zonder toestemming, maar als de eigenaar bij de deurbel een sticker heeft geplakt dat het een slimme deurbel is, dan betekent het dat op de bel drukken een akkoord is.
  • Het filmpje of de screenshot die gemaakt is mag niet zonder toestemming van de gefilmde op internet worden verspreid.
  • Je zou, als je niet op de slimme deurbel wil drukken, ervoor kunnen kiezen om de klant een telefoontje te geven dat je voor de deur staat. Je zou op de deur of een raam kunnen kloppen als je niet wil aanbellen. Je zou bijvoorbeeld je hand voor de camera kunnen houden bij het aanbellen, of een capuchon over je hoofd doen, of je gezicht afwenden van de camera. Dat kan enig argwaan wekken bij de klant. En uiteraard werkt het niet of minder goed bij een deurbel die al is aangesprongen bij beweging.

 

Verder lezen

https://nos.nl/artikel/2351161-privacywaakhond-waarschuwt-zet-camera-slimme-deurbel-niet-zomaar-aan

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/slimme-deurbellen-laten-je-op-afstand-zien-wie-er-aanbelt-kan-dat-wel-privacyvriendelijk~b08e13e1/

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5436672/slimme-deurbel-privacy-risico-regels-openbare-weg-deurbelcamera