Privacy

Wat is het?

Privacy is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben, maar dat is niet het punt. Mensen hebben het gewoon het recht om hun leven op hun eigen manier te leiden en in te vullen, en daar valt ook de keuze voor sekswerk onder.
Vaak wordt privacy tegenover veiligheid gezet. Let op! Dit is een valse tegenstelling. Het één gaat niet ten koste van het ander. Een voorbeeld binnen het sekswerk: je kunt bijvoorbeeld én de rechtspositie van sekswerkers verbeteren én sekswerkers beschermen tegen uitbuiting.

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

In het geval van sekswerk is er soms wél iets te verbergen. De meeste sekswerkers (de dapperen die naam en gezicht in de media prijs geven uitgezonderd) willen niet dat hun werk in brede kring bekend wordt. Ze selecteren liever zelf met wie ze die kennis delen. Info over hun werkachtergrond kan grote gevolgen hebben voor familie, partners, kinderen, vrienden, studie, werk, carrières, woonsituatie, bancaire zaken, etc. Ook willen bijna alle sekswerkers hun privégegevens (echte naam, adres, etc) afschermen voor hun klanten.

Waarom kiezen we er dan toch voor om onze privacy op te geven?
• Omdat de voordelen zó groot zijn, een smartphone is zó ontzettend handig.
• Omdat iederéén het gebruikt, je raakt in een digitaal isolement als je niet mee doet.
• Omdat we kiezen voor gebruiksgemak en het best lastig vinden om allerlei veiligheidsmaatregelen te moeten nemen.
• Omdat we er toe gedwongen worden aan mee te doen met allerlei vormen van registratie, cameratoezicht, ID tonen, etc.
• Maar vooral omdat het zo onzichtbaar is. We hebben gewoon geen idee wat ze met onze data doen. En we er dan maar in berusten.

 

Wat kan jij doen?

We kunnen leren om digitaal weerbaar te worden. Net zoals we leren om ons fysiek leren verdedigen met een weerbaarheidstraining, of met condooms en soa-testen ons weren tegen soa’s, kunnen we ook onszelf online beter beschermen.

  • In de eerste plaats hebben we bewustwording nodig. Het draait vooral om de vraag: ‘waartegen wil je je beschermen?
  • In de tweede plaats kunnen we een aantal praktische stappen zetten. Het ‘hoe dan?
  • Dat ‘hoe’ vergt discipline en minder gebruiksgemak. En je kan nooit helemaal meer onzichtbaar zijn in deze tijd, maar je kunt het ze wel moeilijker maken!

Verder lezen

www.ikhebniksteverbergen.nl

https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wel-iets-te-verbergen/6428004-ab2d5fc2

https://www.bitsoffreedom.nl/bof_tools/niets-te-verbergen/

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/over-privacy/waarom-is-privacy-belangrijk