Cryptomunten en Bitcoin

Wat is het

De achterliggende technologie van cryptomunten is de blockchain, die maakt blokjes van geschiedenis, alsof je een kettingbrief doorstuurt.

De Bitcoin is een van de bekendste cryptomunt, maar er zijn er veel meer. De Bitcoin wordt ‘gemined’ (gedelft met computers) en er is een maximum aantal in omloop. Bitcoin is een directe verbinding tussen de een en de ander (er is geen tussenpersoon zoals een bank nodig). Wel is de koers volatiel (schommelend), dat is een lastig probleem, al is er over alle jaren wel een opgaande lijn te zien. Spreiden onder diverse bitcoins is aan te raden om de wisselende koersen op te vangen.

Er zijn veel scams met crypto, want waar geld is zijn oplichters. Een tip: als het te mooi is om waar te zijn, dan vermijden. Vertrouw meer op de eerder ontwikkelde munten, die gaan niet voor niets al een tijdje mee.

Vervolgens gebruik je een ‘wallet’ om je cryptomunten in te bewaren, het is de sleutel naar je versleutelde bitcoins. Wallets zijn er als software (op je mobiel) of als hardware (een klein apparaatje).

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker

Kan crypto (de verzamelnaam voor alle soort munten) een oplossing zijn voor de bankenproblemen die sekswerkers ervaren? Ten dele.

Kun je anoniem zijn? Cryptomunten bieden een  ‘pseudonimiteit’, je bent dus traceerbaar maar wel moeilijk.

Hoe kun je dan cashen? Dan loop je tegen dezelfde problemen aan die er nu zijn met banken en heb je twéé rode vlaggen, je bent een sekswerker met bitcoins. Je zou betaling in crypto als een vorm van een belegging kunnen zien en ze niet (meteen) willen cashen.

Als sekswerkers ter plekke met klanten zouden willen afrekenen, kan het plm 10 minuten duren voordat de transactie rond is. Dat is natuurlijk te langzaam. Maar de oplossing is de Lightning wallet.

Moet je over de cryptomunten belasting betalen? Ja, je moet ze opgeven bij de Belastingdienst (als privépersoon als vermogen in box 3, als zzp’er als inkomen in box 1). Je rekent dan de waarde van dat moment om naar euro’s. Je mag de laagste dagwaarde nemen.

 

Wat kan jij doen

Mocht je interesse hebben in Crypto en Bitcoin, neem contact op met het PIC (Prostitutie Informatie Centrum in Amsterdam) of met de Adviseur. Soms wordt er een workshop over gegeven en af en toe is er een crypto/bitcoin expert aanwezig om je individueel verder te helpen.

 

Verder lezen

https://www.cybercrimeinfo.nl/van-a-tot-z/cryptomining

https://www.cybercrimeinfo.nl/van-a-tot-z/bitcoin

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/cryptovaluta

https://crypto-valuta.nl/hoe-gebruik-je-het-lightning-werk/