Waarschuwingsplatforms

Wat is het?

Op het bekende advertentieplatform Kinky stond een zogenaamde Fakerslijst. Gebruikers konden onbetrouwbare klanten op een soort van zwarte lijst zetten om elkaar te waarschuwen. Klanten kunnen om verschillende redenen vervelend zijn. Er zijn de ’time wasters’ die nooit tot een afspraak komen, er zijn de ‘no shows’ die niet op komen dagen in een hotel of thuisontvangst of een fake adres opgeven, en er zijn klanten die ronduit gevaarlijk zijn. Ze mishandelen, verkrachten of beroven sekswerkers. En er is ook politie die je in de val probeert te lokken. Kortom, genoeg reden om elkaar te waarschuwen.

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker?

De opschudding was groot onder sekswerkers toen opeens de Kinky Fakerslijst was verdwenen. Het mocht niet van de AVG. Strikt genomen had de Autoriteit Persoonsgegevens gelijk, maar er werd wel een zeer belangrijk middel om veilig te kunnen werken uit handen geslagen.

Snel werden er andere initiatieven gelanceerd, vaak vanuit sekswerkers zelf. Ook internationaal zijn er waarschuwingsplatforms, want sekswerkers én klanten houden zich niet altijd aan landsgrenzen.

UglyMugs

Een project dat uiteindelijk wel de toets der kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens kan doorstaan is UglyMugs. Naar een initiatief uit de UK is dit ook opgezet door SoaAids in samenwerking met sekswerkers. Dit is een waarschuwingssysteem voor gewelddadige klanten, helaas niet voor de fakers die je voor niks laten rijden of laten wachten.

 

Wat kan jij doen?

Gebruik maken van verschillende waarschuwingsplatforms maakt het werk als escort of thuisontvangst een stuk veiliger. Maar help vooral ook mee met het vullen van zulke Fakerslijsten door jouw slechte klanten te rapporteren.

UglyMugs

www.uglymugs.nl

Clienteye

https://www.clienteye.app/

Fakerslist

https://fakerslist.com

smuglist.com

www.smuglist.com/

Fakercheck

https://fakercheck.nl/

StopFakers

https://stopfakers.nl/

 

Verder lezen

De zwarte lijst die sekswerkers gebruikten om engerds te mijden is verwijderd (vice.com)