War on Cash

Wat is het

Je had vroeger altijd je geld in eigen beheer, briefjes geld en munten in je portemonnee, of het werd bewaard in een oude sok of onder een matras. Als je er dan mee betaalt staat niet jouw naam op dat biljetje. Het geld kan anoniem van eigenaar verwisselen. Maar zodra het geld via een bank gaat zie je van wie aan wie er betaald wordt. Dat je moet weten naar welke rekening iets gaat klinkt wel logisch, maar dat er ook altijd namen zichtbaar zijn niet. Want contant geld ontvang je ook niet op jouw naam met de naam erbij van wie je het krijgt. In het licht van de recente privacywetgeving best gek dat je ‘ge-out’ wordt door je bank.

Voor alle grondwettelijke burgerrechten die we hebben is de mogelijkheid tot betaling een essentieel onderdeel. Omdat mensen fundamentele vrijheid hebben op meningsuiting, vergadering, je te verenigen, van religie, etc. Maar wat heeft dat met geld te maken?  Nou, soms maak je kosten. Misschien heb je een folder of een website nodig, moet je ergens naar toe reizen, wil je salarissen betalen, er een lunch bij hebben terwijl je je mening uit, vergadert of een godsdienst belijdt.

Je grondrechten zonder geld uitoefenen is dus lastig. Maar opeens gaat er een bank zich ermee bemoeien. Want de overheid bepaalt dat banken verplicht zijn te weten wie hun klant is (KYC, know your customer). Hoezo wil je een paar duizend euro cash storen, waarom haal je opeens je geld van de bank? Waarom maak je naar dat land geld over? Opeens ben je schuldig zonder aanklacht.

Kortom:

  • Je hebt grondwettelijke rechten
  • Je hebt geld nodig om ze uit te oefenen
  • De staat krijgt de macht om de financiering af te knijpen

Dus wat zou er in hemelsnaam mis kunnen gaan? Veel! Het is simpelweg ondemocratisch om naar een cashloze maatschappij toe te werken. Overheden hebben gewoon niet het recht om burgers voor te schrijven hoe ze betalen. En het is ook een heel onprettig wapen in de handen van politici die het niet zo goed voor hebben met gemarginaliseerde groepen.

 

Wat kan het betekenen voor een sekswerker

De problematiek rondom banken, witwaswetgeving en cash geld beïnvloeden sekswerkers flink. Is de War on cash een complottheorie of is het bewust Europees beleid om cash te belemmeren? Je mag het zelf zeggen. Het is er hoe dan ook de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden voor sekswerkers (én exploitanten, en soms ook voor klanten, die op steeds minder plekken kunnen pinnen).

 

Wat kan jij doen

Blijf toch zoveel mogelijk cash gebruiken. Het is een wettig betaalmiddel (al is het helaas ook zo dat een winkel zelf mag kiezen om het te accepteren).

 

Verder lezen

https://www.groene.nl/artikel/de-global-war-on-cash

https://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/docs/plan_2016_028_cash_restrictions_en.pdf